21 juni 1942

Als ik mezelf moet karakteriseren, dan ben ik vooral creatief. Maar ook sterk in de exacte vakken, al doe ik daar verder weinig mee. Mijn grootvader was een wis- en natuurkundige. Daar was hij behoorlijk goed in, getuige het certificaat dat hij als student al kreeg van de gemeente Amsterdam.
Omdat hij als wis- en natuurkundige niet aan de bak komt, begint hij voor de oorlog een winkel in elektrische benodigdheden. In 1942 wordt hij als een van de eerste joden in Arnhem opgepakt. Niet zozeer omdat hij jood is, maar omdat hij een fout heeft gemaakt. Hij heeft een partij elektriciteitsdraad opgekocht, waarvan later blijkt dat die van de Duitsers is gestolen.
Van horen zeggen weet ik dat mijn grootvader prachtig viool kon spelen. Mijn eigen muzikale inspiratie kan ik nergens anders in de familie plaatsen. Behalve mij speelt niemand een instrument. En er school nog andere creativiteit in mijn grootvader. Ooit zag ik een schetsboek van zijn hand, vol van prachtige tekeningen.

Huis van Bewaring, Arnhem
Liefste Vrouw, Moe en kinderen,
Wat een fijne brief heb je me geschreven, en ook Betty heeft haar best gedaan, ik heb hem elken dag herlezen. Ik heb niet veel ruimte. Eten gaat al beter, mijn brood gaat vlot naar binnen, alleen ’t middageten niet, dat staat me vaak na een aantal happen tegen. De soep die ze geven is zeer goed, van de week 2x peldegarstsoep en op Zondag erwtensoep. Mijn celgenoot maakt mijn pan steeds leeg. Dik word ik niet, maar ik ben gezond; alleen de zenuwen spelen me parten. Annie ik had graag een mes/lepel (oud is goed genoeg). Met mijn goed kan ik 14 dagen doen, en ik kan wel oude boorden opdragen, goede zijn zonde. Ik draag nog steeds de pullover en lang ondergoed (maar niet winter). Wat vulpeninkt, eventueel. Over de zaak prakkizeer ik niet, laat ’t grootboek rusten, tenzij ik een jaar wegblijf. Ik hoop maar dat ik weer bij jullie terugkom, mijn gedachten zijn steeds bij jullie dat begrijp je. Annie, je moet Freddie’s verjaardag wel vieren hoor, privé krijg ik van Van de Beek nog f 14,- gebruik dit maar op, en geef ze die 2 mecanodoosjes van de toonzaal ook. Laat je avonden volgens een program verloopen, bijvoorbeeld wandelen, lezen, kaarten, dan voel je je niet zoo eenzaam, ga vroeg naar bed en sta vroeg op. Lukt dat laatste, vrouwtje, of luier je nog eerst. Laat Moe maar opgewekt wezen en veel met Myra, die schat, uitgaan. Kon ik ’t maar. Studieboeken heb ik wel gevraagd maar niet gekregen, nu pruts ik een beetje op wc papiertjes, ik doe wat gevangeniswerk, prijskaartjes maken en tel de uren die nog tot half negen resten, want dan ga ik naar bed. Groet Oma en Opa speciaal van me, over de kosten maar geen zorgen hoor! Annie ik weet niet welke oude klant je bedoelt, kun je niet beter aangeven wie je bedoelt? Vraag Beekman ’t ontvangene af te rekenen (90% is voor ons). Er is nog een rembours van J&L groot f 161,- en een zending naar Utrecht zoekgeraakt, daar weet Cor van. Fijn dat je been over is; misschien ben ik weer bij je als onze vierde komt, wij zijn samen gelukkig geweest, en dit kan onzen band slechts versterken. Ik ben blij dat je alles zoo moedig onder de oogen ziet, blijf opgewekt en ga veel wandelen, denk ook aan jouw gezondheid, loop niet teveel trappen. Vrouwtje ik hoop maar dat ik niet verder van je wegga, ik weet niet of ik een advocaat moet nemen. Pak de kinderen van me en doe Moe en ieder de groeten, feliciteer Opa en Harry nog van me en op Fred’s verjaardag zijn mijn gedachten bij jullie. Nu vrouwlief, kop op, 3 weken zijn alweer om, pieker niet, houd dapper vol. Veel liefs van je man,
Max

2 gedachtes over “21 juni 1942

Plaats een reactie